Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Postup v Katalánsku je přiměřený, zastala se policie španělská vicepremiérka

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělská vicepremiérka Soraya Saénzová de Santamaría prohlásila, že policie zasáhla v Katalánsku proti dnešnímu referendu profesionálně a přiměřeně.

Na sociálních sítích dnes Katalánci umístili množství fotografií a videí ukazujících lidi zakrvácené po střetu s policisty, kteří dostali příkaz referendu zabránit. Jsou k vidění i dramatické záběry, na kterých policisté rozbíjejí dveře volebních místností, ve kterých pak násilím členům volebních komisí odebírají voličské seznamy a urny s hlasovacími lístky.

Podle vicepremiérky cílem nebyli samotní voliči, ale materiál určený k zajištění hlasování. Saénzová také obvinila katalánskou regionální vládu z nezodpovědného chování. "Žádné referendum nebo něco, co by se mu podobalo, se nekonalo," řekla.

Potyčky byly hlášeny především z Barcelony, odkud přišla i zpráva o tom, že policie proti lidem použila gumové projektily.

Deník El Periódico napsal, že používání gumové munice v Katalánsku je přitom zakázané od 30. dubna 2014. Parlament tehdy zákaz schválil v reakci na případ Ester Quintanové, která byla při stávce v prosinci 2012 zraněna právě gumovým projektilem a přišla o oko.

Témata:  Katalánsko Španělsko referendum

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.