Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánská policie odmítla rozkazy z Madridu, nebránila voličům v referendu

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Zatímco španělská policie dnes surově zasahovala v Katalánsku obušky a gumovými projektilyi, místní regionální policejní síly se naopak k voličům chovaly přívětivěji.

V katalánském okrese Osona severně od Barcelony, které je baštou hnutí za nezávislost, katalánská policie se jen chabě pokusila o to, aby přiměla lidi odejít od volebních místností, přestože měla k dispozici potřebný soudní příkaz.

Ve městech Sant Pere a Vic lidé disciplinovaně čekali v dlouhých frontách, aby mohli hlasovat ve školách. Panovala přitom nervozita kvůli internetovému šíření fotografií zkrvavených lidí, kteří se stali obětí zásahu policie v Barceloně a Gironě.

Příslušníci katalánské regionální policie Mossos d'Esquadra se v obou osonských městech pokusili dostat do volebních místností ještě než referendum oficiálně začalo, ale davy u vchodů jim zastoupily cestu. Za potlesku lidí se nakonec katalánští policisté rozhodli ustoupit.

"Nepoužíjeme síly, abychom vstoupili, ale po celý den zůstaneme venku pro případ, že by se nám to přece jen podařilo," řekl policista v Sant Pere.

Naopak nesmlouvavě se chovali příslušníci takzvané civilní gardy, kterou odpůrci madridské centrální vlády označili za "hrdlořezy" premiéra Manuela Rajoye. Barcelonská radnice hovoří již o 460 zraněných.

Témata:  Katalánsko policie Španělsko referendum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy