reklama

Součástí Trumpova plánu je snížení sazby daně z příjmů firem na 20 procent, zavedení nové sazby 25 procent pro tzv. pass-through podnikání, tedy pro takové subjekty, jako jsou drobní podnikatelé. Tyto subjekty neplatí firemní daň z příjmů, ale svůj zisk převedou na vlastníky a ti je pak daní jako svoji daň z příjmů. Dalším bodem plánu je snížení nejvyšší sazby daně z příjmů fyzických osob na 35 procent.

Nezisková organizace Centrum pro daňovou politiku v pátek uvedla, že nejvíce ze změny vytěží poplatníci, kteří spadají do nejvyššího příjmového pásma nad 730.000 USD (16 milionů Kč) ročně. Jejich příjem po zdanění stoupne v průměru o 8,5 procenta.

Naopak 12 procentům daňových poplatníků se zvýší daně v průměru o 1800 dolarů (téměř 40.000 Kč), protože bude zrušena většina odčitatelných položek.

Ministr plán brání a tvrdí, že jeho cílem není pomoc bohatým. Upozorňuje také, že detaily ještě nebyly dokončeny. "Naším cílem je, aby celé střední třídě klesly daně. Nemůžeme ale poskytnout záruky, protože daně jednotlivých osob se liší, lidé využívají různé výhody, takže to nemůžeme garantovat," vysvětloval Mnuchin v pořadu This Week.