Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize pokračuje: Katalánští separatisté vyzvali ke generální stávce, chtějí vyhlášení nezávislosti

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona – Odbory spolu s katalánskými separatisty vyzvali katalánskou vládu k vyhlášení generální stávky. Jde o reakci na policejní násilí, které doprovázelo nedělní hlasování o nezávislosti.

Katalánský premiér Carles Puigdemont prohlásil, že Evropská unie nemůže přehlížet „porušení lidských práv během hlasování". Dodal, že Katalánci při hlasování "získali právo mít nezávislý stát".

Stávka by měla být svolána na úterý 2. října. Separatisté také kabinet žádají, aby vyhlásil nezávislost na Španělsku. Tento krok slíbila katalánská vláda učinit 48 hodin poté, co by se potvrdilo, že myšlenka nezávislosti získala v referendu podporu.

Katalánská zdravotnická služba mezitím ohlásila již více než 840 osob, které po zásazích policie požádaly o lékařské ošetření.

Témata:  Katalánsko Španělsko referendum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy