Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelba v Las Vegas: Ozbrojenec zaútočil na koncertě, 50 mrtvých a více než 400 zraněných

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Las Vegas (USA) - Policie v Las Vegas vyšetřuje střelbu u jednoho z hotelů, uvedla stanice NBC News. Podle médií se v blízkosti zrovna konal koncert countryové hudby. Útok si vyžádal nejméně 50 mrtvých, do nemocnic převezeno 406 lidí. Policie útočníka zastřelila.

Na místě zasahují zvláštní jednotky, původně se hovořilo o nejméně 20 mrtvých a 100 zraněných, z nichž 12 je v kritickém stavu. Později policie na twitteru informovala, že mrtvých je už 50 a zraněných asi 200 stovky. 

At this time there is in excess of 50 deceased and over 200 injured individuals.

— LVMPD (@LVMPD) 2. října 2017

Dopadeným a zneškodněným střelcem je místní občan, jeho totožnost policie nezveřejnila. Policie také vyhlásila pátrání po ženě, která střelce doprovázela, i ona už ale byla podle policie dopadena. 

Podle médií jde o čtyřiašedesátiletého Stephen Paddocka, který nebyl členem žádné radikální skupiny. Hledána je prý také žena jménem Marilou Danleyová. Paddock byl policií na místě zastřelen, Danleyová je podle médií „asijská žena, která cestovala s podezřelým“. 

Policie zveřejnila její fotografii, muž prý ale střílel sám. "Vyšetřování pokračuje, s jistotou ale víme, že pachatel je mrtev a že už nepředstavuje hrozbu," řekl šerif. Motiv ale dál zůstává neznámý.

Policie uvedla, že střelce dopadla a zneškodnila ve 32. podlaží hotelu, odkud vycházela střelba na účastníky koncertu country hudby. Střelec podle šerifa vypálil v noci na dnešek stovky výstřelů z hotelového pokoje.

Video courtesy of Drew Akioshi. He was attending the concert at mandalay bay when shooting started. pic.twitter.com/mbyh9Y387q

— David Sakach (@davidsakach) 2. října 2017

Událost se stala v oblasti Strip, kde jsou kasina a další zábavní podniky. Po vypuknutí střelby se na místě strhla panika. Stovky lidí začaly prchat z festivalu pryč.

Podle deníku The New York Times byla střelba hlášena také z dalších míst. Mezinárodní letiště v Las Vegas na twitteru uvedlo, že kvůli policejnímu zásahu v oblasti Strip, kde jsou kasina a zábavní podniky, přerušilo provoz.

Televize Fox News uvedla, že v době zahájení střelby v neděli kolem 22:45 místního času měl vystoupení zpěvák Jason Aldean. Z amatérských záběrů na internetu je slyšet, že koncert ještě několik sekund pokračoval i poté, co bylo jasně slyšet střelbu z automatické zbraně. Zpěvák i další umělci jsou podle televize CNN v pořádku.

Gunshots heard in some of the snaps coming from Las Vegas. pic.twitter.com/Zo7pzNofgJ

— Bryann Paul Aguilar (@bryannaguilar) 2. října 2017

Mezi oběťmi střelby jsou pravděpodobně i policisté, kteří byli mimo službu a byli mezi návštěvníky třídenního festivalu country hudby. Lombardo upřesnil, že zraněni byli dva policisté, přičemž stav jednoho z nich je kritický.

Záběry umístěné na internet ukazují paniku, které propadli návštěvníci koncertu pod širým nebem, kteří utíkali, křičeli a vrhali se k zemi. Na záznamech jsou slyšet výstřely pravděpodobně z automatické zbraně. Na koncertu bylo podle některých svědků kolem 30.000 lidí.

Návštěvníci koncertu informovali, že na místě viděli mnoho obětí a desítky sanitek. Mnozí podle AP utekli do přízemí nedalekého hotelu s kasinem Tropicana.

"Lezli jsme přes mrtvoly," řekla agentuře DPA jedna z návštěvnic festivalu Cari Copelandová Pearsonová po střelbě.

Policie také prosí místní občany, aby darovali krev.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová ČTK sdělila, že zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi střelby byli Češi.

Témata:  střelba na koncertě v Las Vegas Las Vegas policie USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy