Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánský premiér je lstivý, tvrdí komentátor. Hrozí druhá občanská válka?

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Brusel - Kvůli násilnostem, které provázely nedělní referendum v Katalánsku, se na Španělsko valí kritika, ozývají se ale i jiné názory. Komentátor Tunku Varadarajan pro server Politico napsal, že plebiscit byl platonským ideálem zmanipulovatelného hlasování. Šlo prý o napodobeninu demokracie, jejímž smyslem bylo zajistit jediný možný výsledek, tedy většinu pro odtržení.

Varadarajan, někdejší šéf madridské kanceláře britského deníku The Times, připomněl, že katalánský premiér Carles Puigdemont ještě před sečtením výsledků prohlásil, že občané Katalánska si zasloužili právo na nezávislý stát.

"To jsou lstivá slova, neboť dopředu zavírají každou debatu o výsledku referenda a přitom nejdou až ke skutečnému prohlášení nezávislosti," poznamenává komentátor. Je však podle něj jen otázkou času, kdy se tak stane, a španělská vláda nebude - a ani nesmí - podobnou jednostrannou deklaraci tolerovat.

Španělský stát má na své straně právo a dlouhou historii demokratických kompromisů od roku 1978, kdy byly v zemi ustaveny postfrankistické demokratické instituce. Katalánsko a Katalánci měli všechny vymoženosti autonomie, které si mohli rozumně přát. Jediné další ústupky, které Madridu zbývají, jsou symbolické. Španělsko je už nyní významně decentralizovaný stát, uvádí Politico.

Španělsko tak nebude souhlasit s amputací své vlastní části a EU - s výjimkou belgického premiéra Charlese Michela - má větší rozum než přikládat do separatistického ohně, který by se mohl rozšířit i do dalších zemí.

Druhá občanská válka je nepravděpodobná možnost, píše komentátor Politica, jedná se přeci o politickou neshodu v rozvinuté západní demokracii, která je částí unie evropských demokratických zemí. A i ty největší rozpory jsou v podobných zemích řešeny vyjednáváním. "Madrid bude muset být invenční a vymyslet způsob, jak získat čas a katalánskou dobrou vůli," napsal server.

Témata:  Katalánsko referendum Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy