Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policejní násilí v Katalánsku? Mluvčí Evropské komise se vyhýbá jasné odpovědi

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Evropská komise se v minulém týdnu k chystanému katalánskému referendu vyjadřovala jen vyhýbavě. Dnes prostřednictvím svého mluvčího Margaritise Schinase vyzvala k rychlému návratu od konfrontace k dialogu.

"Násilí nikdy nemůže být politickým nástrojem. Věříme ve schopnost premiéra Mariana Rajoye zvládnout tento složitý proces s plným respektem ke španělské ústavě a k základním právům občanů v ní obsaženým," prohlásil Schinas na tiskové konferenci.

Prohlášení je první reakcí Bruselu na hlasování v Katalánsku, kde si tvrdé zásahy policejních sil vyžádaly stovky zraněných. Katalánská vláda je zřejmě dál odhodlána k jednostrannému vyhlášení nezávislosti regionu.

Opakovaně ale mluvčí odmítl odpovědět na otázku, zda jsou za násilí, které v prohlášení komise zmiňoval, odpovědné španělské policejní síly. Katalánské úřady dnes oznámily, že při násilných střetech s policií doprovázejících hlasování bylo zraněno 893 lidí, z toho čtyři vážně. 

"Je tu článek 155 (ústavy). Můžeme použít veškerou sílu našeho práva," uvedl Catalá v jednom televizním rozhovoru, z něhož citovala agentura Reuters. Povinností vlády je podle něj řešit problémy. "A my tak budeme činit, i když některá opatření mohou bolet," řekl španělský ministr spravedlnosti Rafael Catalá.

Mluvčí Schinas dnes také poznamenal, že pokud by referendum o nezávislosti bylo v souladu se španělskou ústavou, ocitlo by se nezávislé Katalánsko mimo Evropskou unii.

Témata:  Evropská komise (EK) Katalánsko Španělsko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.