Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fanoušci Ruska ve světě mají smůlu? Kontroverzní stanice RT možná ukončí vysílání

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva – Šéfredaktorka ruské stanice Russia Today (RT) Margarita Simonyanová tvrdí, že RT možná ukončí své vysílání ve Spojených státech. Důvodem je tlak amerických úřadů na společnost.

„V nejhorším scénáři opustíme americké území a nebudeme tam vysílat. V nejhorším scénáři Rusko nastaví stejné měřítko ve vztahu k americkým médiím, což bych nechtěla, protože jsem novinářka," uvedla šéfredaktorka RT v rozhovoru pro ruská média.

Poukázala na to, že vy v tom případě provozovatel televize i nadále využíval veškeré komunikační prostředky ke kontaktu s publikem, včetně toho amerického. „Ve skutečnosti nás vyhánějí ze země, vytvářejí podmínky, za kterých nebudeme schopni pracovat. A to je ta vychvalovaná svoboda projevu. Proč to dělají? Protože věří, že prezentujeme jiný úhel pohledu, což mělo vliv na výsledek [prezidentských] voleb," řekla Simonyanová.

Americká společnost Twitter zablokovala v souvislosti s vyšetřováním ruského vlivu na loňské prezidentské volby v USA více než 200 účtů napojených na Rusko, což se dotklo i RT. Ta podle sdělení společnosti utratila za politickou reklamu na twitteru 274.100 dolarů (zhruba šest milionů korun). Propagovala údajně 1823 tweetů, které cílily na americký trh. Podle ředitelky televizního se jednalo o běžnou reklamní praxi.

Rusko čelilo mnohým obviněním z údajného zasahování vládních činitelů a médií do prezidentských voleb v USA. Nejvyšší ruští představitelé opakovaně popírali tato obvinění a zdůraznili, že Rusko se vyhýbá zasahování do vnitřních záležitostí jiných států.

RT je stejně jako například agentura Sputnik považována pak za „hlásnou troubu“ Moskvy. Jejich zprávy se díky celá řadě jazykových mutací dostávají doslova do celého světa.

„Rusko i naše média dodržují veškerá pravidla a normy vycházející z mezinárodního souhlasu ohledně svobody slova a projevu," řekla v souvislosti s ruskými médii mluvčí ruského ministerstva zahraniří Maria Zacharovová. Americký úřad se podle ní snaží soustavně zlikvidovat zpravodajství napojená na Kreml. „Žádný jejich krok proti naším novinářům nezůstane bez odezvy," oznámila ruská strana.

Spor začal tenhle měsíc, když ruská televizní stanice RT, která vysílá v šesti světových jazycích, dostala od ministerstva spravedlnosti dopis, že se musí přihlásit na Úřad k registraci cizích agentů (FARA), pokud chtějí operovat i na Území Spojených států. FARA dohlíží na to, aby cizí propaganda neohrožovala veřejné mínění. Kreml považuje žádost o registraci stanice RT jako selektivní pokus a politicky motivované jednání, které má za cíl omezit ruská média, což odporuje americké instituci, která slibuje svobodu slova a projevu. 

Témata:  Rusko USA média

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy