Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovinský prezident Pahur svůj mandát zřejmě obhájí, ukazuje průzkum

Borut Pahor, slovinský prezident
Borut Pahor, slovinský prezident
Foto: borutpahor.si

Lublaň - Favoritem prezidentských voleb ve Slovinsku je podle průzkumu současný prezident a někdejší premiér Borut Pahor. O post hlavy státu se uchází devět kandidátů, volby budou už tento měsíc.

Podle odhadů získá v prvním kole voleb Pahor 34,8 procenta hlasů a jako druhý se s 22,7 procenta hlasů umístí starosta města Kamnik, nestraník Marjan Šarec. Očekává se, že v druhém kole Pahor Šarece porazí. Pahor rovněž kandiduje jako nestraník, ale těší se podpoře Sociálních demokratů (SD), které dříve vedl. Sociální demokraté jsou koaličním partnerem středolevicové Strany Mira Cerara (SMC).

Opoziční kandidátky Ljudmila Novaková a Romana Tomcová podle průzkumu získají 10,6 a 9,9 procenta hlasů v prvním kole, zatímco ministryně školství a kandidátka za SMC Maja Makovecová Brenčičová podle odhadů získá dvě procenta hlasů.

Prezident Slovinska zastává spíše reprezentativní funkci. Volby slouží jako ukazatel volebních preferencí, jež se projeví při parlamentních volbách, které se budou konat v červnu nebo červenci příštího roku.

Témata:  Slovinsko Borut Pahor volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy