Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smutný den, ale vše může být ještě horší, píše španělský deník o referendu

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid/Barcelona - Katalánská a celostátní média komentují nedělní události kolem referenda o nezávislosti různě. Deník El País na začátku víkendu označil referendum za "výsměch", dnes ale obrátil.

"Styďte se, pane Rajoyi!" vzkazuje španělskému premiérovi Marianu Rajoyovi katalánský El Nacional po krvavých střetech, které si vyžádaly stovky zranění.

Za "smutný den" pak označil neděli umírněnější list La Vanguardia, který ale spatřuje vinu na obou stranách. "Vše ale může být ještě horší," pokračuje La Vanguardia. "Vstupujeme do fáze stávek a pouličních protestů... a se silnější aktivitou přicházejí silnější represe," citovala z La Vanguardia agentura Reuters. Situaci prý může zachránit jedině "důstojnost, inteligence, mírnění vášní a hledání východiska, o kterém budou moci Katalánci svobodně hlasovat".

Deník El País dnes v komentáři poukazuje na Rajoyovu "absolutní neschopnost zvládnout krizi již od jejího počátku". Nedělní události považuje za "prohru demokracie", kterou však zavinily hlavně katalánské úřady.

Práci policistů, kteří proti demonstrantům použili i v Katalánsku zakázané gumové projektily, hodnotí jako "příkladnou" deník El Mundo. Zároveň kritizuje skutečnost, že úřady jako zranění z nedělních nepokojů počítaly i pouhá "škrábnutí".

Témata:  Katalánsko Španělsko Mariano Rajoy referendum média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy