Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpeční extremisté a islámští radikálové kážou studentům? Analytici zveřejnili alarmující zprávu

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Britské univerzity uspořádaly v posledním akademickém roce 2016/17 celkem 110 akcí, na kterých se představili extremističtí řečníci, přičemž nejvyšší podíl takových přednášek se odehrál v londýnských institucích. Vatuje před tím zpráva konzervativního think-.tanku.

Akce s účastí extrémistů byly většinou organizovány islámskými společnostmi a skupinami a mezi řečníky se objevili také bývalí zadržovaní a islamisté z Guantanamo Bay. Bývalý vůdce Ligy anglické obrany (EDL) Tommy Robinson pak byl jediným „krajně pravicovým" řečníkem na seznamu, promluvil hned na dvou univerzitách.

Autoři zprávy z think-tanku The Henry Jackson Society říkají, že zjištění naznačují, že navzdory tvrzení předsedkyně vlády Theresy Mayové, že „už toho bylo dost", jsou univerzity nadále zranitelným cílem pro extrémisty propagující své poselství.

Extrémisté byli pozváni, aby mluvili se studenty v elitních institucích, včetně univerzit v Oxfordu, Bath, Warwicku a Manchesteru. Ve většině případů nebylo vynaloženo žádné úsilí k napadání nebo vyvážení jejich názorů, uvádějí analytici.

Londýn je přitom region s nejvyšším počtem takových událostí, došlo tu k 43 takovým přednáškám. Velkou část z nich (celkem 14) hostila Škola orientálních a afrických studií (SOAS). Autoři zprávy však také zjistili, že většina univerzit splňovala požadavky vládní agendy pro předcházení terorismu, včetně nahlašování studentů, u kterých hrozí riziko radikalizace.

„Univerzity dodržují svou zákonnou povinnost zabránit takové radikalizaci. Nyní je nutné učinit krok dopředu. Extrémní mluvčí a organizace pravidelně pořádají akce v kampusech a inzerují je studentům na stránkách sociálních médií,“ uvedl hlavní autor studie Richard Black.

„Ve většině případů jsou tyto události nevyvážené, což znamená, že mluvčí šíří své názory, aniž by byly jakkoliv zpochybňovány. Jen společné úsilí univerzitních pracovníků, studentů, organizátorů událostí a odborníků z celé občanské společnosti zajistí, že extrémizmus bude vystaven silné výzvě,“ dodává.

Mezi skupiny, které vyslaly většinu fundamentalistů do škol, patří například Muslimská debatní iniciativa, Islámská asociace vzdělání a výzkumu (iERA), Nadace muslimského výzkumu a vývoje (MRDF), Hittin Institute, Sabeel a CAGE. Právě tyto skupiny organizovaly více než 50 procent problematických akcí.

Témata:  Velká Británie Londýn extremismus

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.