Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádisté řádili v Iráku, zapálil tři ropné vrty

Ropa, ilustrační fotografie
Ropa, ilustrační fotografie
Foto: Seriál Následky, stanice Spektrum

Bagdád - Islámský stát (IS) u irácké Havídži zapálil tři ropné vrty. Jeden požár se podařilo dostat pod kontrolu. Podle expertů zatím nelze odhadnout rozsah způsobených škod, jelikož vyslat k vrtům specialisty je riskantní.

Havídža leží na západ od ropné metropole Kirkúk. Radikálové z IS založili požáry v sobotu ráno s cílem zpomalit ofenzivu irácké armády podporované Spojenými státy. Islamisté u vrtů zřejmě nastražili různá výbušná zařízení.

Ropné pole Allas, které se nachází asi 35 kilometrů od Havídži, představovalo pro IS hlavní zdroj příjmů poté, co v Iráku a v Sýrii organizace v roce 2014 vyhlásila chalífát. Od té doby se však irácké armádě podařilo IS vytlačit z většiny území v zemi.

Irácká armáda zahájila ofenzivou s cílem dobýt Havídžu z rukou IS 21. září, od té doby armáda dobyla několik vesnic ležících severozápadně od města a začala postupovat k centru.

Témata:  Islámský stát Irák ropa

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy