Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádisté řádili v Iráku, zapálil tři ropné vrty

Ropa, ilustrační fotografie
Ropa, ilustrační fotografie
Foto: Seriál Následky, stanice Spektrum

Bagdád - Islámský stát (IS) u irácké Havídži zapálil tři ropné vrty. Jeden požár se podařilo dostat pod kontrolu. Podle expertů zatím nelze odhadnout rozsah způsobených škod, jelikož vyslat k vrtům specialisty je riskantní.

Havídža leží na západ od ropné metropole Kirkúk. Radikálové z IS založili požáry v sobotu ráno s cílem zpomalit ofenzivu irácké armády podporované Spojenými státy. Islamisté u vrtů zřejmě nastražili různá výbušná zařízení.

Ropné pole Allas, které se nachází asi 35 kilometrů od Havídži, představovalo pro IS hlavní zdroj příjmů poté, co v Iráku a v Sýrii organizace v roce 2014 vyhlásila chalífát. Od té doby se však irácké armádě podařilo IS vytlačit z většiny území v zemi.

Irácká armáda zahájila ofenzivou s cílem dobýt Havídžu z rukou IS 21. září, od té doby armáda dobyla několik vesnic ležících severozápadně od města a začala postupovat k centru.

Témata:  Islámský stát Irák ropa

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy