Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konzervativci se hádají kvůli brexitu, Johnson dostal varování

Hammond, Philip (autor: Secretary of Defense)
Hammond, Philip (autor: Secretary of Defense)
Foto: Wikimedia Commons

Manchester - Tématem číslo jedna na sjezdu Konzervativní strany v britském Manchestseru je odchod království z EU. Došlo k otevřenému sporu mezi ministrem zahraničí Borisem Johnsonem, jenž je zastáncem tvrdého brexitu, a ministrem financí Philipem Hammondem, který je pro mírnou podobu brexitu.

Sjezd vládní strany se koná jen čtyři měsíce poté, co konzervativci ztratili v předčasných volbách absolutní většinu v parlamentu. Nečekaný volební debakl oslabil pozici premiérky Theresy Mayové.

Johnson se ve sporu nepřímo postavil premiérce Mayové, když představil čtyři vlastní požadavky, jak by měla vypadat dohoda s EU. Uvedl například, že by přechodné období mělo trvat dva roky a "ani o vteřinu víc". Mayová v nedávném projevu ve Florencii přitom řekla, že přechodné období by mělo trvat "kolem" dvou let.

Johnson si dnes kvůli svým výrokům vysloužil od Hammonda kritiku. Na adresu svého vládního kolegy ministr financí uvedl, že nikdo není nepostradatelný. "Vždy počítám se zásadou, že vyhodit je možno každého," řekl BBC. "Čím větší jednotu ukážeme, tím silnější bude naše vyjednávací pozice," dodal Hammond v rozhovoru poskytnutém stanici Sky News.

Na konferenci se strážce státní pokladny podle agentury Reuters snažil bagatelizovat význam Johnsonových "osobních" požadavků. "Borisův názor na tyto otázky je dobře známý. Já podporuji ve velmi složitých a citlivých jednáních s našimi partnery z Evropské unie premiérku, abychom zajistili odchod Británie v souladu s mandátem, který nám dal britský lid," řekl.

Debata o Johnsonových výrocích byla jedním z hlavních témat druhého dne výroční konference britských konzervativců v severoanglickém Manchesteru. Podle listu Business Insider si od akce premiérka Mayová slibuje, že jí pomůže stabilizovat pozici po "turbulentním létě".

Podle agentury Reuters Johnson dnes rezolutně odmítl spekulace, že by se snažil svým nedělním prohlášením zastínit premiérku Mayovou. "Prakticky jsem zopakoval oficiální vládní politiku. Myslím, že je mimořádné, že se toho tolik nadělá kvůli tomu, že jsem zopakoval vládní politiku," řekl.

Témata:  Brexit Philip Hammond Boris Johnson Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy