Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proruská média a účty na twitteru zveřejnily stovky příspěvků ke katalánskému referendu

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Za posledních 48 hodin (údaje k 14:51 SELČ) zveřejnilo asi 600 twitterových účtů podezřelých ze šíření ruské propagandy minimálně 1285 příspěvků týkajících se katalánského referenda. Teorii o ruských snahách ovlivnit referendum už minulý týden zkoumala Laboratoř digitálního forenzního výzkumu (DFR) vlivného washingtonského think tanku Atlantická rada.

Účty sleduje analytický nástroj amerického Sdružení pro zajištění demokracie (ASD). Podle španělského deníku El País je jejich cílem podpořit úsilí katalánských separatistů a propagovat myšlenku rozpadající se Evropské unie.

Klíčová slova "catalanreferendum" (900 tweetů) a "catalonia" (385 tweetů) jsou v posledních dvou dnech v proruských kruzích na twitteru absolutně nejpoužívanější. Frekvence použití hashtagu "catalanreferendum" přitom za stejnou dobu stoupla v rámci 600 sledovaných účtů o 3000 procent.

Analytický nástroj ASD s názvem Hamilton 68 monitoruje aktivitu "názorových sítí napojených na Rusko". Jde o účty, které mohou a nemusí provozovat přímo zaměstnanci ruské vlády, všechny však sledují názorovou linii Kremlu a často šíří "obvinění vůči USA a Evropě, konspirační teorie, dezinformace, propagují extremismus a kontroverzní politická stanoviska".

Podle zprávy DFR se ruské zdroje nestavěly výhradně na stranu separatistů, nýbrž "zobrazovaly situaci jako příznačnou pro obecnější úpadek Západu, což koresponduje s názorem Kremlu".

El País uvádí, že kromě aktivity proruských twitterových účtů se do kampaně za samostatnost Katalánska zapojila také americká média podporující prezidenta Donalda Trumpa. Konkrétně se list zmiňuje o konspiračním webu Infowars a serveru The Drudge Report, který americká nezisková organizace Media Matters nedávno označila za "dálkové potrubí ruské propagandy".

"Síť na šíření ruského vlivu nejen že vyjadřuje podporu nezávislosti formou propagandy,... několik ruských hackerů pomohlo udržet v provozu stránky katalánské vlády o referendu," napsal El País, který proti plebiscitu ostře vystupuje od okamžiku jeho vyhlášení.

Světová média si pak všímala závěru, že proruské sítě masivně prosazovaly výroky Juliana Assange, který na twitteru například přirovnal Španělsko k banánové republice. "Sputnik, digitální zpravodajský titul podporovaný Kremlem, se Assangeovi věnoval obzvlášť pozorně. Od 11. do 27. září vydal 11 textů s jeho jménem v titulku. Tedy o jeden více než těch týkajících se katalánského předsedy vlády Carlese Puigdemonta a o šest více než zpráv se jménem španělského premiéra Mariana Rajoye v titulku," uvedl web magazínu Newsweek.

Celkem pak ve stejném období publikoval Sputnik 220 textů ke katalánskému referendu, zatímco Ruskem financovaná televize RT pouze 85, citoval studii DFR server Medium. Web Politico uvádí, že Sputnik "zveřejnil několik nepřesných článků o přípravách referenda", které "kladly důraz na údajnou korupci ve španělské vládě a také hledaly řešení krize mezi Madridem a Barcelonou u činitelů KLDR". Zpravodajství RT bylo podle Newsweek mnohem vyváženější.

Nejmenovaný zdroj ze španělské vlády v sobotu serveru Politico řekl, že Madrid nemá důkazy o tom, že by se Moskva snažila pomocí "digitálních triků" hlasování v Katalánsku ovlivnit. Tento scénář ale nevyloučil. "Rusko není žádným způsobem do těchto procesů zapojeno a nemá o to nejmenší zájem," řekl v rozhovoru pro Sputnik ruský velvyslanec ve Španělsku Jurij Korčagin.

Témata:  Katalánsko referendum Rusko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy