Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělská premiér na setkání s šéfy opozičních stran obhajoval zásah policie v Katalánsku

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Premiér Španělska Mariano Rajoy při setkání s šéfy opozičních politických stran obhajoval nedělní policejní zásah v Katalánsku, kde regionální vláda uspořádala referendum o nezávislosti. 

Hlasování zakázal španělský soud kvůli rozporu se španělskou ústavou. Policejní akce měla za následek stovky zraněných, což vyvolalo kritiku i v zahraničí.

Předseda opozičních socialistů Pedro Sánchez násilí, při kterém podle poslední bilance bylo zraněno více než 1300 osob, hlavně civilistů, ostře odsoudil.

Rajoy se také sešel s Albertem Riverou, vůdcem liberální a propodnikatelské strany Ciudadanos, která referendum rovněž odmítá.

Španělský premiér hovořil i s představiteli Evropské unie a s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Prý jim vysvětlil, že referendum podle názoru Madridu selhalo, a projevil odhodlání zabránit tomu, aby hlasování jakkoli narušovalo „stabilitu a demokracii", uvedl v prohlášení premiérův úřad.

Témata:  Katalánsko referendum Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy