Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína jako světový policajt? Buduje si image, začíná v Africe

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Peking - Čína si budu image globální mírové síly. Z pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN poskytuje nejvíce mírových jednotek, na celém světě je pak dvanáctá.

Disciplínu svých budoucích mírotvorců Čína hrdě staví na odiv v krátkém dokumentu státní televize CGTN, která vysílá anglicky. Píše o tom server Quartz.

V Africe je skoro 2500 čínských vojáků součástí mírových aktivit OSN v sedmi různých zemích. I proto zřejmě CGTN nové video zveřejnila na své stránce věnované Africe. Vojáci na kameru předvádějí kopy s otočkou, shyby a přesun ve cvičném konvoji. Jeden následně říká, že je zde, aby "splnil povinnost své země vůči zbytku světa".

Prezident Si Ťin-pching ohlásil, že čínská mírová operace se rozroste ze současných 3000 osob na 8000 (v tuto chvíli by to z ní udělalo druhou největší na světě, pozn. ČTK).

Obraz silných a schopných ochránců míru buduje Čína necelý rok poté, co byli čínští vojáci v Jižním Súdánu obviněni, že opustili své stanoviště chránící tamní uprchlíky. Tehdy zahynuli dva Číňané, což byl velký šok pro zemi, která není přivyklá na zahraniční působení svých vojáků. Nyní někteří komentátoři spekulují, zda nemá Čína zálusk na pozici v čele Úřadu OSN pro mírové operace (DPKO), tedy post, který patří už téměř 20 let Francii.

Tyto snahy zapadají do rostoucího pocitu národní hrdosti plynoucího z globálního působení čínské armády. Čínská média tento týden také zveřejnila například záběry z ostré cvičné palby na první zámořské základně Číny otevřené v srpnu v Džibutsku.

Komerčně nejúspěšnější čínský film všech dob - na konci července uvedený Wolf Warrior II - toto cítění částečně odráží. Jeden z vojáků v dokumentu CGTN říká: "Čínské mírové jednotky jsou respektované po celém světě, přesně, jak jste to viděli ve filmu Wolf Warrior II."

Témata:  Čína Čínská lidová osvobozenecká armáda Afrika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy