Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Burka k nám nepatří. Zákaz zahalování je nezbytný, zní z Německa

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Mnichov - Rakouský parlament v polovině května schválil zákaz zahalování obličeje na veřejnosti. Zákaz začal platit 1. října. Po podobném kroku nyní volá také německé Bavorsko, informuje server The Local.

V Rakousku nově platí zákon, podle kterého musí mít lidé na veřejnosti musí vždy rozeznatelné rysy obličeje od brady po vlasy. K opatření, které se týká například muslimských žen nosících burky a nikáby, byla vydána informační brožury v němčině, angličtině, turečtině a arabštině.

Diskuze o zákazu se přesunula také do Německa, konkrétně do spolkové země Bavorsko. Zákaz závojů v Německu je „možný a nezbytný", tvrdí generální tajemník Křesťanskosociální unie (CSU) a konzervativní spojenec Angely Merkelové ve vládě.

Andreas Scheuer, který mluvil o programu své strany pro deník Passauer Neue Presse, vyzval Německo, aby následovalo příklad Rakouska. Současný částečný zákaz závojů „musí být rozšířen," řekl člen CSU a dodal, že totéž platí pro jiné evropské země.

„Nevzdáme se naší identity, jsme připraveni za to bojovat," řekl Scheuer. „Burka do Německa nepatří,“ burcuje. V dubnu podpořil německý parlament návrh zákona, který zakazuje ženám nosit plný obličejový závoj při práci ve státní službě, v soudnictví a v armádě. Německá kancléřka Angela Merkelová v prosinci 2016 podpořila zákaz „kdekoli je to možné" .

Stephan Harbarth, místopředseda aliance CDU/CSU, řekl, že i když není pochyb o tom, že celoobličejové závoje jsou „v rozporu s našimi hodnotami, další zákaz by nebyl slučitelný s německým právem“. „S částečným zákazem, o kterém jsme rozhodli na jaře, jsme šli na hranici toho, co je možné podle ústavního práva," myslí si Harbarth.

Zahalování obličeje na veřejnosti už je v některých zemích zakázáno. Jako první v Evropě tak v roce 2011 učinila Francie, po které následovala Belgie, Lotyšsko či Bulharsko. Částečné zákazy pak platí třeba v Nizozemsku, Švýcarsku, Španělsku a Itálii. Zde jsou zakázány šátky v určitých situacích nebo některých regionech.

Témata:  Rakousko Německo muslimové

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy