Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otec střelce Paddocka byl na seznamu nejhledanějších osob FBI, Byl lupič a psychopat

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Las Vegas - Benjamin Hoskins Paddock, otec masového vraha z Las Vegas, se dostal na seznam nejhledanějších osob FBI. V době, kdy mu bylo přes 30 let, prodával drtiče na odpadky a pracoval jako opravář v Tucsonu. Zároveň ale vylupoval banky, píše list The New York Times.

Během 18měsíčního období v letech 1959 a 1960 Paddock přepadl dvě pobočky Valley National Bank ve Phoenixu, odkud si odnesl 25.000 dolarů. Úřady ho dopadly v Las Vegas. V roce 1961 byl odsouzen na 20 let ve federální věznici.

Tehdy bylo Stephenu Paddockovi, střelci z Las Vegas, osm let. Jeho bratr Eric Paddock v pondělí novinářům řekl, že jim otec prakticky zmizel ze života. Sám se narodil v době, kdy byl jeho otec na útěku, a děti vychovávala matka.

Benjamin Paddock si z trestu odseděl sotva polovinu. V roce 1968 uprchl z věznice La Tuna a dostal se do San Franciska, kde vyloupil další banku. Pak odcestoval na pobřeží a usadil se v Oregonu. Změnil svůj vzhled - oholil si hlavu, nechal si růst na dvě poloviny rozdělenou bradku a změnil si jméno na Bruce Werner Ericksen.

V roce 1969 ho FBI dala na seznam nejhledanějších osob. Popis zněl: "Výška 193 centimetrů, 111 kilogramů, diagnostikovaný jako psychopat." Na informačním plakátu o jeho stíhání dále stálo, že má údajně sebevražedné sklony, patrně je ozbrojený a krajně nebezpečný. A také to, že jde o náruživého hráče bridže.

V Oregonu hrál Benjamin Paddock poker s přáteli ve městě Eugene a koncem 70. let založil v Oregonu první hernu na bingo - Bingo Center v centru Springfieldu. Prostřednictvím právníka si vypůjčil 12.000 dolarů od Fredericka van Deinse II. na nákup vybavení do herny na bingo.

"Nikdo neměl tušení, kým byl předtím," řekl van Deinse v rozhovoru poskytnutém TNYT v noci na dnešek. Benjamin Paddock, kterému se říkalo "Bingo Bruce", podle něj nikdy nemluvil o své minulosti, rodině, ani o tom jak se dostal do Oregonu, a už vůbec ne o bankovních loupežích. Poprvé se o tom prý dozvěděl v noci šestého září 1978, kdy van Deinse vedl v herně partii binga.

Do herny přišla skupinka mužů, kteří Benjamina Paddocka požádali, aby jim pomohl vyřešit nějaký problém venku. Byla to zástěrka - jakmile vyšel ven, zatkli ho federální agenti.

"Byl to podvodník," dodal van Deinse. "A já jsem to odnesl, moje peníze byly pryč." Podle jeho slov si Paddock posléze z federální věznice dopisoval s přáteli z Eugene. Ale znovu jeho pobyt ve vězení netrval dlouho. Tentokrát byl propuštěn na podmínku po roce stráveném ve vazbě.

Státní úřady Benjamina Paddocka v 80. letech obvinily z vymáhání výpalného. Občanskou žalobu vyřešil zaplacením odškodného ve výši 623.000 dolarů a poté odjel z Oregonu do Texasu, kde žil až do své smrti v roce 1998.

Témata:  Stephen Paddock FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) loupež střelba na koncertě v Las Vegas USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy