reklama

O necelých 24 hodin dříve ruská diplomacie pohrozila Washingtonu odvetou za "bezprecedentní" a "svévolný" vpád amerických policistů a agentů do obytné části ruského konzulátu v San Francisku, který ruští diplomaté museli opustit minulý měsíc. "V diplomacii je klíčový princip vzájemnosti. Chápeme to tedy tak, že Američané, kteří pronikli do našich zahraničních zařízení, de facto souhlasí s možností, že obdobně se bude zacházet s jejich zastoupeními v Rusku," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Putin již dříve ohlásil, že dá pokyn ministerstvu zahraničí obrátit se na americký soud, protože "americká strana připravila ruský stát o právo užívat náš majetek". Uvedl také, že Rusko si vyhrazuje právo dále omezit početní stav personálu amerických diplomatických zařízení v Rusku, zatím to ale neudělá.

"Nynější stav rusko-amerických vztahů nemůže uspokojovat nikoho," řekl dnes Putin.

Nový americký velvyslanec Jon Huntsman zahajuje své působení v Moskvě ve chvíli, kdy zvláštní vyšetřovatel jmenovaný americkým ministerstvem spravedlnosti Robert Mueller a kongresový výbor vyšetřují, jestli se Rusko pokusilo ovlivnit loňské prezidentské volby v USA ve prospěch současného amerického prezidenta Donalda Trumpa a zda členové Trumpova týmu v té době vedli tajné rozhovory s Moskvou. Rusko i Trump obvinění odmítají. Huntsman řekl, že o ruském vměšování do loňské americké prezidentské kampaně nepochybuje.