Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce "předvídatelnou spolupráci" s USA, tvrdí Putin

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes při přebírání pověřovacích listin od dvacítky nových velvyslanců v Moskvě hovořil o vztazích s USA. Rusko podle něj usiluje o konstruktivní a předvídatelnou spolupráci se Spojenými státy, založenou na zásadách rovnosti, respektování národních zájmů a nevměšování do vnitřních věcí.

O necelých 24 hodin dříve ruská diplomacie pohrozila Washingtonu odvetou za "bezprecedentní" a "svévolný" vpád amerických policistů a agentů do obytné části ruského konzulátu v San Francisku, který ruští diplomaté museli opustit minulý měsíc. "V diplomacii je klíčový princip vzájemnosti. Chápeme to tedy tak, že Američané, kteří pronikli do našich zahraničních zařízení, de facto souhlasí s možností, že obdobně se bude zacházet s jejich zastoupeními v Rusku," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Putin již dříve ohlásil, že dá pokyn ministerstvu zahraničí obrátit se na americký soud, protože "americká strana připravila ruský stát o právo užívat náš majetek". Uvedl také, že Rusko si vyhrazuje právo dále omezit početní stav personálu amerických diplomatických zařízení v Rusku, zatím to ale neudělá.

"Nynější stav rusko-amerických vztahů nemůže uspokojovat nikoho," řekl dnes Putin.

Nový americký velvyslanec Jon Huntsman zahajuje své působení v Moskvě ve chvíli, kdy zvláštní vyšetřovatel jmenovaný americkým ministerstvem spravedlnosti Robert Mueller a kongresový výbor vyšetřují, jestli se Rusko pokusilo ovlivnit loňské prezidentské volby v USA ve prospěch současného amerického prezidenta Donalda Trumpa a zda členové Trumpova týmu v té době vedli tajné rozhovory s Moskvou. Rusko i Trump obvinění odmítají. Huntsman řekl, že o ruském vměšování do loňské americké prezidentské kampaně nepochybuje.

Témata:  Vladimír Putin Rusko USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy