Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při náletech zemřelo koalice v Rakce 18 civilistů

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Damašek - Při dnešních náletech mezinárodní letecké koalice na syrskou Rakku zemřelo nejméně 18 civilistů. S odkazem na sdělení Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) působící v Londýně o tom informovala agentura AFP. 

Mezinárodní letecká koalice, v jejímž čele stojí Spojené státy, v syrské občanské válce podporuje arabsko-kurdské síly SDF v boji proti radikálům ze samozvaného Islámského státu (IS).

Podle sdělení SDF byli civilisté zasaženi, když šli pro vodu na severu města.

Nálety koalice mají podle oficiálních údajů od začátku koaličních úderů v létě 2014 na svědomí nejméně 685 civilních obětí. Podle organizace Airwars, která monitoruje počty civilistů zabitých při koaličních náletech, ale v tomto období v Sýrii a v Iráku přišlo o život nejméně 5486 civilistů

SDF s pomocí mezinárodní letecké koalice a speciálních pozemních jednotek USA zahájila letos v červnu ofenzivu s cílem dobýt Rakku, která sloužila jako opěrný bod Islámského státu v Sýrii. Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, jež má za cíl dobýt tuto baštu IS, začala loni v listopadu.

Témata:  Sýrie U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.