reklama

 Jak organizace informovala na svých internetových stránkách, bombardování srovnalo se zemí jeden ze dvou bloků školy ve vesnici Batabu na pomezí provincií Idlib a Halab (Aleppo), kterou navštěvovalo více než 330 dětí.

Celkem šest tříd je nyní podle Člověka v tísni zcela vyřazeno z provozu a většina školního nábytku je rozmetaná na kousky. Organizace školu podporuje od roku 2014. Od té doby zrekonstruovala její budovu a začala školit učitele a pokrývat všechny provozní výdaje školy. Děti se do lavic začaly pomalu vracet. V letošním roce se v důsledku pokračujícího přesídlení v regionu výrazně zvýšil počet nových žáků.

"Útoky na školy jsou dalším závažným porušením Ženevských úmluv, jedním z mnoha, kterých jsme každodenně svědky. I dnes je každá třetí škola v Sýrii poškozená, zničená, nebo slouží jako příbytek pro potřebné," uvedl zástupce Člověka v tísni pro oblast Blízkého východu Tomáš Kocian.

Vybombardovaná škola je v oblasti ovládané organizací Tahrír aš-Šám, která v polovině září zahájila novou ofenzívu proti syrským vládním jednotkám. Budova se stala cílem leteckého útoku. Ty podnikají v oblasti obvykle ruské a syrské vzdušné síly. Nebylo to poprvé, co byl zasažen civilní objekt, řekl dnes Kocian.