Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet mrtvých z Las Vegas stoupá, další desítky lidí bojují o život

Las Vegas
Las Vegas
Foto: Pixabay

Las Vegas (USA) - Bilance obětí nedělního masakru v Las Vegas se zvýšila na 59 mrtvých a 527 zraněných, dalších 45 lidí je podle zdravotníků v nemocnicích v kritickém stavu.

Čtyřiašedesátiletý vrah Stephen Paddock měl u sebe v hotelovém pokoji více než deset zbraní. V domě v seniorské komunitě ve městě Mesquite, kde v posledních měsících žil, policisté objevili dalších 19 zbraní. Motivy jeho činu vyšetřovatelé stále neznají.

Střelcův bratr médiím řekl, že Paddock byl milionářem, který jmění vydělal investicemi do nemovitostí a vášnivě se věnoval hazardním hrám. Násilné sklony neprojevoval a o politiku či náboženství se nezajímal. Policisté se nedomnívají, že by šlo o čin spjatý s teroristickou organizací Islámský stát, která se k útoku přihlásila.

Paddock měl při sobě dvě zařízení, která umožňují upravit poloautomatickou zbraň na plně automatickou zajišťující rychlejší střelbu, uvedla agentura AP. Na rozdíl od poloautomatické zbraně s ní není nutné pro každý výstřel mačkat spoušť, kterou lze pouze držet a vystřelit i více než 400 nábojů za minutu. Zbraň vybavená tímto zařízením technicky zůstává poloautomatickou, a tudíž legální.

Prezident Donald Trump dnes odmítl útok v Las Vegas označit za teroristický. Střelce označil za chorého a vyšinutého muže. Připustil, že časem nastane debata o zákonech regulujících držení střelných zbraní. V Kongresu se ale připravuje zákon, který má naopak omezení prodeje či držení zbraní zmírnit.

Témata:  USA střelba na koncertě v Las Vegas Las Vegas

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy