reklama

Ministerstvo zahraniční USA v prohlášení uvedlo, že příslušníci americké diplomatické ochranky jen prošli prostory objektu, aby se ujistili, že v něm po lhůtě určené k evakuaci Rusů nikdo nepřebývá.

Rusové museli minulý měsíc konzulát vyklidit v rámci "sankční války", při níž Moskva a Washington vzájemně omezovaly stavy svého diplomatického personálu v partnerské zemi. Spojené státy naposledy nařídily uzavřít konzulát v San Francisku, obchodní zastoupení ve Washingtonu a odbočku obchodního zastoupení v New Yorku v reakci na vynucené snížení amerického diplomatického personálu v Rusku. To zase byla ruská odveta za předchozí americké sankce proti Moskvě.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová dnes ve Washingtonu připomněla, že Spojené státy daly Rusům lhůtu do 1. října k opuštění prostor v San Francisku. Pracovníci diplomatické ochranky po uplynutí tohoto termínu "jen prošli skrz a rozhlédli se", aby se ujistili, že už tam nikdo není.

Ruští diplomaté proti údajně svévolnému vniknutí do konzulárních prostor v pondělí ostře protestovali. Pohrozili odvetou za "bezprecedentní" a "svévolný" vpád amerických policistů.