Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo je zachráněno? Černý scénář se nedostaví, demografická prognóza se změnila

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Podle studie Institutu německého hospodářství (IW) bude v roce 2035 v Německu žít o milion lidí více než nyní. Důvodem je přistěhovalectví, ale i vyšší porodnost. Původně se přitom předpokládal černý scénář, že počet obyvatel značne poklesne.

Zatímco v roce 2015 žilo v Německu 82 milionů obyvatel, v roce 2035 by to mohlo být podle vědců až 83,1 milionu. "Dlouho očekávaný pokles počtu obyvatel Německa se zjevně v následujících dvou dekádách nedostaví," uvádí studie. 

Značně rozdílný bude ale vývoj počtu obyvatel v jednotlivých částech Německa. Zatímco velkoměsta budou nadále růst, ve východních spolkových zemích, jako je Durynsko či Sasko-Anhaltsko, bude lidí ubývat. Obě jmenované spolkové země by mohly přijít každá až o deset procent obyvatel.

Německá metropole bude mít podle studie v roce 2035 už čtyři miliony obyvatel. Z rozlohou velkých spolkových zemí bude nejvíce počet obyvatel růst v Bavorsku, a to především díky atraktivitě Mnichova.

Témata:  Německo obyvatelstvo Berlín

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy