Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další rána pro EU? Analytik varuje před katalánskou hrozbou, prý je horší než brexit

Evropská unie, Brusel
Evropská unie, Brusel
Foto: Vláda.cz

Katalánsko je ekonomicky nesmírně silné a ve skutečnosti dotuje zbytek Španělska, poukazuje ekonomický analytik a komentátor Hamish McRae. V komentáři pro server The Independent připomíná, že 7,5 milionu obyvatel tohoto regionu představuje jen 16% španělské populace, ale k HDP země přispívá hned celou pětinou.

Katalánsko není jen Barcelona

Nezávislost Katalánska je podle analytika sice politickou otázkou, ale s ekonomickou zápletkou. Nedělní hlasování Katalánců o nezávislosti na Španělsku bylo španělskými soudy označeno za nelegální a provázela ho snaha španělských úřadů zablokovat přístup do hlasovacích místností, poukazuje McRae. Varuje, že ať bude další vývoj jakýkoliv, bude mít dopad nejen na Španělsko, ale též na celou Evropskou unii.

„Pro většinu z nás je Katalánsko Barcelona, třpytící se zamýšlená metropole, místo olympiády v roce 1992, události, která město vynesla na světovou scénu, domov Sagrada Familia, ohromné a stále nedokončené katedrály Antoniho Gaudího,“ pokračuje komentátor. Dodává, že Katalánsko je ve skutečnosti mnohem víc.

Jde o region, který je hospodářským motorem v praxi dotujícím zbytek země, deklaruje McRae. Nejenže podíl Katalánska na španělském HDP o pětinu převyšuje podíl tamních obyvatel na celkové populaci španělského státu, ale pokud by Katalánsko bylo samostatnou zemí, její ekonomický výkon by se pohyboval někde na úrovni Dánska a Finska, zdůrazňuje analytik. Podotýká, že jen Barcelona je největším přístavem ve Středomoří a čtvrtým největším přístavem pro výletní lodě na světě, navíc se ve městě nacházejí dvě z nejvyhlášenějších obchodních škol světa - ESADE a IESE – a město má tradici úspěšného byznysu.

Katalánsko láká třetinu vnějších investic do Španělka a vytváří třetinu celkového španělského expertu, pokračuje McRae. Konstatuje, že i bez Katalánska by Španělsko zůstalo čtvrtou největší ekonomikou v eurozóně, po Německu, Francii a Itálii, ale bylo by mnohem slabší.

 „Pro srovnání, skotský podíl na HDP Velké Británie je 7,5%, tudíž z ekonomického hlediska jde o mnohem závažnější problém pro Španělsko, než by znamenala skotská nezávislost pro Spojené království,“ píše komentátor. Dodává, že se není čemu divit, že vláda v Madridu referendum o katalánské nezávislosti odmítá.

Problém pro celou Evropu

Důležitá otázka podle analytika zní, co z toho plyne pro EU. Španělská vláda dala mimo jiné jasně najevo, že pokud Katalánsko získá nezávislost, bude proti tomu, aby v takovém případě zůstalo členem Unie, připomíná McRae. Poukazuje, že to se v Katalánsku nesetkává s pochopením, jelikož by si rádo udrželo euro.

Z právního hlediska by Španělsko teoreticky skutečně mohlo vytlačit nezávislé Katalánsko z EU, ale v reálném světě evropské politiky by bylo pro zbytek Unie velmi těžké smířit se s odchodem země, která chce zůstat členem, reps. se jím z technického hlediska chce opětovně stát, vysvětluje analytik. Uvádí, že z ekonomického pohledu by nezávislé Katalánsko bylo plně životaschopné a neexistuje praktický důvod, proč by nemělo nadále používat euro, byť by nějaký čas stálo mimo EU.

Za mnohem důležitější otázku, než výsledek samotného nedělního referenda McRae označuje to, zda dokáže Španělsko s Katalánskem obnovit vzájemné vztahy. „Pokud to nedokážou, pak se Katalánsko stává hrozbou nejen pro Španělsko, ale pro celou EU a v mnoha směrech hrozbou větší než odchod Spojeného království,“ soudí komentátor.

Důležitou poučkou několika posledních let není jen to, že politika se stává nepředvídatelnou, ale také celková nepředvídatelnost hospodářských konsekvencí politických událostí, tvrdí analytik. Ačkoliv se tedy může zdát, že otázka odchodu 7,5 milionu obyvatel z dnešního pohledu nemusí Evropu znepokojovat, za pouhý týden tomu může být podle McRaee zcela jinak.

Témata:  Katalánsko Španělsko EU Brexit

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy