reklama

Když osamělý střelec Stephen Paddock zahájil palbu na koncertě v Las Vegas a zabil nejméně 59 lidí a více než 500 zranil, byla to podle statistik 273. střelba v Americe za posledních 275 dnů. V tentýž den byli tři lidé zabiti při střelbě, která vyplynula z „fyzické hádky" v centru města Lawrence v Kansasu. Den předtím byl zabit 15letý chlapec při střelbě v Memphisu v Tennessee. Další tři lidé byli zraněni.

Archiv pro násilné zbraně - nezávislá on-line databáze násilných incidentů v USA - definuje hromadnou střelbu jako incident, při kterém jsou střeleni čtyři nebo více lidí. Podle jejich záznamů bylo v USA v roce 2017 už 273 takových případů.

Tato bilance ale může být podhodnocena - jiná databáze, Mass Shootings Tracker, uvádí dokonce číslo 338. A aktuální rok se výrazněji neliší od těch minulých. Podle archivu bylo v roce 2016 v USA zaznamenáno 383 masových střeleb, a v roce 2015 358. Tato čísla výrazně překračují jakoukoli jinou rozvinutou zemi na světě, uvádí výzkum z vědců z University of Alabama.

Hannah Shearerová, advokátka právního centra pro předcházení násilí se zbraněmi, tvrdí, že je to proto, že násilí se zbraněmi je v USA je obecně častější než v jiných zemích. „Důvodem je právě to, že typ zbraní, které jsou nejčastěji používány v masových střelbách, nejsou v jiných zemích dostupné," řekla Shearerová pro The Independent . „To přispívá k nepřiměřeným mírám masového násilí v USA.“

Konkrétně poukázala na dostupnost poloautomatických zbraní nebo zbraní, které se mohou automaticky přebíjet. Pouze sedm států USA v současné době tyto zbraně zakazuje. Stephen Paddock, muž identifikovaný policií jako střelec z Las Vegas, údajně použil při útoku automatické nebo poloautomatické zbraně. Policie uvedla, že v té době měl v hotelovém pokoji až 10 zbraní . A doma jich měl ještě více. Nevadský zákon přitom neomezuje počet zbraní, které si jednotlivec může koupit.

Střelba z Las Vegas byla označena za nejnebezpečnější v historii USA, překonala loňský rekordní útok v nočním klubu Orlando. Při tomto úroku zemřelo 49 osob a 58 bylo zraněno. Shearerová uvedla, že masové střely se v posledních deseti letech zvýšily jak frekvencí, tak smrtelností.