reklama

Již v lednu 2017 odvolaly vlády Číny, Malajsie a Austrálie pátrání po zmizelém letu, čímž zklamala nejen rodiny cestujících. Nové informace a studie však vycházely ještě měsíce potom. Vědci například zveřejnili satelitní snímky údajných trosek, či upřesnili místo pravděpodobného dopadu letadla s s 239 pasažéry na palubě.

"Nedokážeme s jistotou určit důvod havárie, pokud nenalezneme ztracené letadlo," stojí v prohlášení. Podle nich je nepochopitelné, aby se v dobách moderní letecké dopravy beze stopy vytratil celý boeing. "Každý den využívá komerční letadla k přepravě přes 10 milionů pasažérů, přesto se jeden z větších letů odklonil, a my po více jak třech letech stále nevíme, co se stalo," poznamenali vyšetřovatelé.

Zpráva zveřejněná v úterý obsahuje podrobné informace po pátrání, kterého se zúčastnilo velký počet lodí i potápěčů. Australský úřad pro dopravu a bezpečnost tím oficiálně uzavírá případ jako nevyřešený. Let MH370 se ztratil 8. března 2014 na cestě z Kuala Lumpur do Pekingu. Austrálie již dříve oznámila, že obnoví pátrání, pokud se objeví důvěryhodné důkazy o tom, kde by se mohl nacházet.