Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komise přitvrdila vůči Maďarsku kvůli nevládním organizacím, řízení posunula do další fáze

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Brusel/Budapešť - Evropská komise dnes do další fáze posunula řízení, které od července vede s Maďarskem kvůli jeho spornému zákonu o nevládních organizacích. Učinila tak poté, co v polovině srpna obdržela maďarskou reakci.

Vysvětlení z Budapešti však vážné obavy unijní exekutivy nerozptýlilo. Zákon o nevládních organizacích schválil parlament v Budapešti v červnu. Zpřísňuje kontrolu úřadů nad nevládními organizacemi finančně podporovanými ze zahraničí.

Komise dnes oznámila, že poslala do Budapešti takzvané odůvodněné stanovisko s tím, že vláda má měsíc na odpověď. Pokud maďarská reakce nebude uspokojivá, může komise věc předat evropskému soudu.

Organizace s ročním příspěvkem ze zahraničí nejméně 7,2 milionu forintů (613.000 Kč) se mají registrovat a informovat maďarské úřady o svém financování. Pokud tak neučiní, budou jim hrozit vysoké pokuty a zákaz působení. Budou se také muset označovat za "organizace využívající zahraniční financování".

Podle kritiků vlády premiéra Viktora Orbána je zákon součástí širší snahy vlády dostat pod kontrolu nezávislé instituce v zemi. Podle názoru komise maďarský zákon o nevládních organizacích omezuje právo na svobodu shromažďování, neboť jim může bránit získávat prostředky, a tedy vykonávat svou práci.

Témata:  Maďarsko Evropská komise (EK) neziskovky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy