Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalá šéfka AfD Petryová má problémy. Čelí žalobě kvůli křivé výpovědi před výborem

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Drážďany - Bývalá šéfka protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová čelí žalobě kvůli křivopřísežnictví. Podle prokuratury v Drážďanech se ho dopustila v listopadu 2015, kdy nepravdivě vypovídala před výborem saského zemského sněmu.

V případu jde o spory okolo financování AfD v kampani před volbami do saského parlamentu v roce 2014. Strana od kandidátů požadovala finanční podporu.

Petryová ve své výpovědi před výborem pod přísahou tvrdila, že se úspěšní kandidáti mohli po volbách rozhodnout, zda chtějí peníze vrátit, nebo je straně ponechají. Smlouvy, které "půjčky" ošetřovaly, ale ve skutečnosti počítaly jen s možností, že peníze úspěšných kandidátů straně zůstanou.

O imunitu Petryová, která se v zářijových volbách dostala i do Spolkového sněmu, v saském parlamentu přišla na konci srpna. Sama přitom byla pro to, aby jí byla zbavena. Petryová, které hrozí až několikaletý trest odnětí svobody, tvrdí, že je nevinná.

Témata:  Německo Frauke Petryová AfD

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy