Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump odvolá jadernou dohodu s Íránem, sankce ale neobnoví, tvrdí server Politico

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Server Politico dnes napsal, že tým bezpečnostních poradců Bílého domu doporučil prezidentovi Donaldu Trumpovi, aby odvolal podporu jaderné smlouvě s Íránem. Zároveň ale nemá obnovit sankce.

Nový plán postupu vůči Teheránu, který dal dohromady tým poradců vedený hlavním bezpečnostním poradcem Herbertem McMasterem, má Kongresu a evropským spojencům USA umožnit zesílení nátlaku na Teherán, aniž by jaderná dohoda padla.

O vztahu Spojených států k jaderné smlouvě, která znemožňuje Íránu rozvíjet vojenský jaderný program, rozhoduje americký prezident každých 90 dnů, kdy Kongres informuje o tom, zda Teherán dohodu dodržuje a zda není v rozporu se zájmy USA. Fakticky tak prodlužuje její platnost, což už se stalo v dubnu a v červenci. Další vyjádření se očekává příští týden.

Trump jadernou smlouvu tvrdě kritizuje a nejspíš její podporu příští týden odvolá, píše Politico. Kongres pak bude mít 60 dnů na to, aby sankce blokované smlouvou znovu obnovil. Bílým dům ale bude poslance přesvědčovat, aby sankce nezaváděli, a ponechali tak smlouvu de facto v platnosti. Místo toho chtějí USA zesilovat na Írán nátlak.

Jeho terčem se mají stát Íránem podporované milice a teroristické skupiny, včetně libanonského radikálního hnutí Hizballáh. Postižena má být i finanční podpora, kterou tyto skupiny využívají. Zvláštní pozornost chce Washington věnovat íránským revolučním gardám, které USA poprvé zařadí mezi teroristické organizace.

Témata:  Donald Trump Írán Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy