Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bylo to protiústavní, hrozí tragické rozdělení společnosti, komentuje EU katalánské referencum

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk - Evropská komise se dnes opět vyjádřila k napětí v Katalánsku, které ještě víc vyhrotil brutální zásah španělské policie proti účastníkům referenda o nezávislosti. Ústavy členských států Evropské unie je podle Bruselu třeba dodržovat, nikoliv porušovat, jako se to stalo v neděli v Katalánsku.

"Katalánská vláda se rozhodla ignorovat zákon i nařízení soudu," prohlásil dnes v europarlamentu místopředseda Evropské komise Frans Timmermans s tím, že právě právní stát je hodnota, na které je EU založena. Řekl, že chápe, že lidé chtějí vyjádřit svůj názor, nesmějí tak ale činit na úkor názoru ostatních.

Ke spornému zásahu španělské policie, při kterém bylo zraněno na 900 lidí, Timmermans řekl, že násilí nic nevyřeší. "Někdy si situace přiměřené použití síly vyžaduje," dodal s tím, že nyní je čas jednat.

K jednání Madridu a Barcelony vyzval také předseda socialistů v europarlamentu Gianni Pittella, který varoval katalánskou vládu před očekávaným vyhlášením nezávislosti. Takový krok by podle Pittelly ohrozil celý systém v Evropě. Řekl také, že není důležité bavit se o tom, jak kontroverzní referendum dopadlo, ale o jeho legálnosti.

"To, že referendum bylo protiústavní, není z mé strany to hlavní. Faktem ale je, že referendum postrádalo jakoukoli základní demokratickou legitimitu," řekl šéf liberálů v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt. Dodal, že většina Katalánců dobře ví, že většina obyvatel tohoto španělského autonomního regionu se hlasování nezúčastnila. Verhofstadt rovněž varoval, že vyhlášení nezávislého Katalánska povede k tragickému rozdělení tamní společnosti.

Témata:  Katalánsko EU Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy