Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při ruských náletech zemřelo 62 radikálů, včetně 12 velitelů. SOHR hlásí i 20 mrtvých civilistů

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva – Ruské nálety v Sýrii bylo v úterý zabily 12 polních velitelů a 50 dalších příslušníků teroristické organizace dříve známé jako fronta An-Nusra. Nálety se uskutečnily v úterý poté, co Rusko zjistilo, kde se konala schůzka radikálů.

Vůdce radikálů abú Muhammad Džúlání byl při operaci vážně zraněn, při operaci přišel o ruku, uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov a dodal, že 12 polních velitelů a 50 povstalců bylo rovněž usmrceno. Bližší podrobnosti o tom, kde se tento úder uskutečnil, Moskva neposkytla.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) dnes podle agentury AFP nezávisle oznámila, že při úterním ruském leteckém úderu přišlo o život nejméně 20 civilistů. Tito lidé se na nákladních člunech snažili přeplout řeku Eufrat, aby unikli bojům mezi vládními silami a islamisty v provinci Dajr az-Zaur, sdělila SOHR. Není jasné, zda šlo o jeden z útoků, o nichž informovalo ruské ministerstvo obrany.

An-Nusra, syrská odnož Al-Káidy, se zapojila do války v Sýrii v roce 2013, loni vazby na Al-Káidu zpřetrhala a přejmenovala se na Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie). Organizace s jinými povstaleckými skupinami bojuje proti armádě syrského prezidenta Bašára Asada. Al-Káida je rivalem Islámského státu (IS).

Ruská armáda byla již několikrát obviněna, že při jejích leteckých útocích zahynuli civilisté. Vždy to však dementovala s ujištěním, že údery byly vedeny proti teroristům.

SOHR v minulosti informovala i o obětech mezi civilisty při náletech mezinárodní koalice, v jejímž čele stojí USA a která podporuje arabsko-kurdské síly SDF v boji proti radikálům ze samozvaného Islámského státu (IS).

Témata:  ruské angažmá v Sýrii An-Nusra Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy