Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillerson promluvil o údajném sporu s americkým prezidentem. Zvažoval rezignaci?

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington – Šéf americké diplomacie popřel spekulace médií. Ta uvedla, že měl v minulosti v úmyslu opustit svůj vládní post.

Na tiskové konferenci na ministerstvu zahraničí Tillerson reagoval na informace televizní stanice NBC News, že v důsledku sporů s prezidentem chtěl letos v létě rezignovat. Donalda Trumpa prý dokonce tehdy označil za „pitomce".

NBC News dnes o údajných rozporech informovala s odvoláním na tři anonymní zdroje obeznámené se situací v Bílém domě. O nutnosti setrvat ve funkci prý Tillersona nakonec přesvědčil viceprezident Mike Pence.

Vše měl údajně způsobit Trumpův červencový kontroverzní projev na setkání amerických skautů v Západní Virginii, v němž tvrdě napadl svého předchůdce Baracka Obamu, spílal médiím a vynadal „politické žumpě" ve Washingtonu. Tillerson v letech 2010-12 americké skauty vedl.

Zprávy o neshodách prezidenta s jeho ministrem zahraničí se přitom v amerických médiích objevují už delší dobu. Tillerson má údajně výhrady proti Trumpově nedostatečném odstupu od americké krajní pravice a jiný názor má na politiku USA vůči Severní Koreji a Íránu.

„Viceprezident mě nikdy nepřesvědčoval, abych zůstal ministrem zahraničí, protože o opuštění tohoto postu jsem nikdy neuvažoval," řekl Tillerson americké televizi. Údajnou urážku prezidenta Trumpa, které se měl dopustit po zasedání bezpečnostní rady 20. července, odmítl komentovat.

Na informace NBC News o sporech s Tillersonem dnes reagoval i sám Trump. Na twitteru napsal, že „ministr Tillerson a viceprezident Pence zprávu NBC News totálně popřeli. Je to vylhaná zpráva. Měli by se Americe omluvit!"

Témata:  Donald Trump Rex Tillerson 1 média USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy