reklama

Obrovského exodu podle úřadů využívají pašeráci i k dovozu drog do země. Uprchlíci agentuře Reuters řekli, že pohraničníci zbili a uvěznili cestující a posádky lodí, které přistály na jižním cípu Bangladéše o úterní noci, než lodě rozbili místní obyvatelé, kteří za to prý dostali zaplaceno.

Místní velitel pohraniční stráže podplukovník Ariful Islam popřel, že došlo k bití. Akce byla podle něj zásahem proti obchodování s lidmi a pašování metamfetaminu. „Lodě se pokoušejí přepravovat cestující, k čemuž nejsou určeny," řekl Reuters.

Organizátoři plaveb podle něj obírají strádající Rohingy o peníze za krátkou trasu do Bangladéše. Někteří cestující připustili, že zaplatili 10.000 bangladéšských dolarů (asi 2700 Kč), jiní tvrdili, že cestovali bezplatně. Zatímco čtyři cestující ujišťovali, že na palubě lodi žádný metamfetamin nebyl, pohraničníci podle podplukovníka Islama našli spoustu drog ve vodě.

Z Barmy už uteklo více než půl milionu muslimských Rohingů, důvodem jsou násilnostmi, které propukly v Arakanském státě na západě země 25. srpna, kdy povstalečtí Rohingové zaútočili na stanoviště policie. Následovaly odvetné akce barmských bezpečnostních sil. Mezinárodní společenství postup barmských úřadů odsoudilo jako etnickou čistku. Barmská vláda obvinění z útlaku muslimské menšiny vytrvale odmítá a prohlašuje, že bezpečnostní složky v regionu bojují s teroristy.