Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijdou další vlny migrantů? Hledají alternativní cesty do Evropy a mají úspěch

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Tripolis- Počet migrantů vstupujících do Itálie v minulých měsících významně klesl. Odborníci to přičítali větší aktivitě válečných vůdců v Libyi, kteří výměnou za ekonomickou i částečně politickou podporu kontrolují potenciální migranty. Deník The Washington Post upozorňuje, že to řeší problém migrace jen částečně. Migranti hledají – a nalézají alternativní, nebezpečnější a dražší cesty.

Stále více lidé se pokouší dostat z Maroka do Španělska či podniká nebezpečný průplav přes Černé moře z Turecka do Rumunska. Tyto alternativní cesty zřejmě nejsou přímo spojeny s omezením cest z Libye do Itálie, ale ilustrují tendence migrantů hledat nové cesty do Evropy. „ Tyto proudy nesestávají nezbytně ze stejných lidí, ale ukazují, že migrační cesty a proudy se neustále mění," říká Elizabeth Collettová, ředitelka think tanku Migration Policy Institute Europe.

Uzavření cest z Libye vedlo k prudkému poklesu počtu migrantů cestujících do Evropy. Z 22 155 lidí v červnu číslo kleslo na 2887 v srpnu. Spoléhání se na Libyjské válečné lordy ale může být ošidné, protože ti mohou používat migrační kartu k tlaku na Itálii. V civilní válkou rozervané zemi též není jisté, na jakou stranu se spoléhat.

Samotné omezení cest není totéž jako omezení tužby lidé cestovat do Evropy. Na jihu, v zemích subsaharské Afriky, se někteří z těch migrantů, kteří by jinak cestovali přes Libyi, rozhodli jít přes jiné, často nebezpečnější cesty. Colletová upozorňuje, že základy migrace, tj. celá řada konfliktů v Africe, se nezměnili a stále pokračují.

Země jako Nigérie zápasí s tím, aby dokázali přijmout uprchlíky ze sousedních zemí. Nigérie se pokusila získat kontrolu nad migranty útokem na hlavní pašerácké cesty do Libye, ale to způsobilo, že pašeráci hledají nové, nebezpečnější trasy na sever a snaží se rozšířit své cesty do Alžírska. Zvyšuje se počet lidí, kteří jsou nalezení mrtví nebo opuštění v poušti.

Další místa pro novou migrační vlnu? 

Zatímco do Itálie jezdí lidé ze subsaharské Afriky, do Španělska většinou putují lidé z Maroka. V letošním roce na španělské pobřeží připlulo více než 19 000 migrantů, v loňském roce to bylo asi 9100 lidí. Tento nárůst způsobil nervozitu mezi španělskými představiteli a obavy ohledně toho, co se bude dít během vývoje migrační sezóny v příštím roce. V říjnu typicky klesají počty migrantů, jak se ochlazuje a moře je bouřlivější.

Pašeráci zkoušejí nové způsoby, jak přepravit své „klienty“ do Evropy. Letos v Rumunsku přistálo šest lodí poté, co vyrazilo z Turecka a přepravilo celkem 572 lidí. Počet je tak malý, že byl sotva zaznamenán, podle hraničních úředníků však pašeráci takto zřejmě testují zranitelná místa evropského hraničního systému.

„Vnímáme to jako něco, co je testováno jako možnost," řekla Ewa Moncureová, mluvčí agentury Frontex, jenž zajišťuje ochranu hranic EU. „Čísla jsou určitě nižší, ale krize není u konce."

Témata:  migrace uprchlíci Libye

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy