reklama

O zmatení se postaral článek zveřejněný na zpravodajském serveru NÖN. Jeho autor napsal, že letošní oslavy svátku Halloween, během kterého se lidé oblékají do strašidelných kostýmů, bude vzhledem k platnému zákazu zahalování "napínavý".

Ministerstvo vnitra ale ujistilo, že i letošní 31. říjen budou moci lidé, kteří si oblíbili původem anglosaský lidový svátek, užívat stejně jako v předchozích letech.

Zahalovat se lidé na ulicích mohou podle zákona ze zdravotních důvodů či při tradičních průvodech během masopustu a adventu. Obličej si zahalit mohou také z profesních důvodů, to se týká například řemeslníků, lékařů či klaunů, uvedlo ministerstvo. Halloweenské oslavy spadají podle něj pod široký pojem tradice, a je tak dovoleno se během něj na ulici zahalovat.

Zákaz zahalování schválil rakouský parlament v rámci integračního balíčku letos v květnu. Kdo se od října na ulici zahalí, vystavuje se hrozbě pokuty ve výši až 150 eur (3900 korun). Muslimský podnikatel z Francie Rachid Nekkaz už oznámil, že je stejně jako ve Francii ochoten za ženy, které si obličej zahalí, pokuty platit i v Rakousku.