Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovoce jako ovoce? Na to sušené by si měli dát pozor hlavně diabetici

Banány
Banány
Foto: Pixabay

New York - Studie, do níž se zapojilo přes 13 tisíc jednotlivců, zjistila, že konzumenti sušeného ovoce mají lepší příjem živin. Problém ale mohou být koncentrovanější cukry, zejména pro ty, kdo si pečlivě hlídají příjem sacharidů či kalorií.

Když se z ovoce odstraní voda, jsou výživné látky a vláknina koncentrovanější a například půl šálku sušených vypeckovaných meruněk obsahuje 4,7 gramu vlákniny, zatímco stejné množství vypeckovaných čerstvých meruněk má pouze 1,6 gramu vlákniny. Sušené ovoce je také bohatým zdrojem antioxidantů a kyseliny listové.

Je ovšem důležité mít na paměti, že v sušeném ovoci jsou rovněž koncentrovanější i přírodní cukry, poznamenává server CNN. Například šálek hroznového vína obsahuje 23 gramů cukru a 104 kalorií, ale šálek rozinek obsahuje 116 gramů cukru a 520 kalorií, tedy pětinásobek.

Podle amerických nutričních doporučení by měl člověk denně sníst jeden a půl až dva šálky čerstvého ovoce. V případě sušeného ovoce jde zhruba o polovinu uvedeného množství. To platí pro zdravé osoby. Například diabetici, kteří si během dne pečlivě sledují příjem sacharidů, ale musejí dodržovat jiná pravidla.

Vzato kolem a kolem může být sušené ovoce výživnou, praktickou a snadno přenosnou svačinkou k zakousnutí, zvlášť když je smíchané s ořechy. Ovšem pokud si hlídáte cukry, sacharidy nebo kalorie, ujistěte se, že jste si odměřili přiměřenou dávku, protože sušené ovoce se dá snadno jen tak bezmyšlenkovitě ujídat. Omezte i sušené ovoce obsahující přidané cukry, což je nejčastěji případ sušených brusinek. Ale i další druhy se proslazují nebo obalují v cukru - například ananasové kroužky či kandované ovoce.

Témata:  ovoce zdraví cukrovka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.