Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klíčový projev? Mayová velký úspěch neměla, rezignovat ale nehodlá

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová nemá v úmyslu kvůli svému nepovedenému středečnímu projevu na konferenci v Manchesteru rezignovat. Konzervativní poslanci a ministři dnes šédce vlády vyjadřovali podporu. Podle médií ale zároveň desítky vládních zákonodárců diskutují o tom, že Mayovou vyzvou k demisi.

Mayová nemá v úmyslu rezignovat, uvedla dnes televize Sky News s odkazem na svůj zdroj v Downing Street. Mluvčí tohoto úřadu ani vládních konzervativců podle agentury Reuters žádný oficiální komentář neposkytli.

Pozice premiérky je po červnových volbách, kdy konzervativci ztratili většinu, oslabená. Mayová rovněž čelí tlaku euroskeptiků z řad konzervativců kvůli nadcházejícímu odchodu země z EU.

Projev předsedkyně vlády, který komentátoři označovali za klíčový pro její budoucnost, ale negativně poznamenal žert komika, kašel a také padající písmena ze sloganu v pozadí.

Mayové již vyjádřili podporu ministři, včetně šéfa diplomacie Borise Johnsona, o němž se spekulovalo jako o možném Mayové nástupci. Britský ministr podnikání Greg Clark pro BBC řekl, že Konzervativní strana si musí především "uchovat chladnou hlavu". Podle něj premiérka prokázala "kuráž a důstojnost", když se rozhodla v proslovu pokračovat i přes potíže.

Témata:  Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy