reklama

Europarlamentní rezoluce, která je právně nezávazná, konkrétně jmenuje osudy novináře Mykoly Semeny a místopředsedů krymskotatarského neoficiálního národního parlamentu Medžlisu Ilmiho Umerova a Achtěma Čijgoze.

Žurnalista Semena byl odsouzen za vyzývání k činnosti směřující k porušování územní celistvosti Ruska k podmíněnému trestu a k tříletému zákazu novinářské činnosti. Krymskotatarší političtí předáci Umerov a Čijgoz pak dostali tresty vězení v délce dvou a osmi let.

"Být na straně práva je pro kremelský režim zjevný zločin. Oběti ruské zvůle mají konkrétní jména obsažená v naší rezoluci," uvedl při dnešní debatě Pavel Svoboda. Jeho kolegyně Michaela Šojdrová pak v plénu prohlásila, že je třeba zřídit na Krymu mezinárodní pozorovatelskou misi OSN, která by o tamní situaci podala zprávu.

"Tato rezoluce znovu evokuje naši paměť. Připomíná naši povinnost splácet dluh těm krymským Tatarům, kteří se v roce 1968 postavili proti okupaci mé země - Československa - sovětskou armádou," uvedl další český europoslanec Jaromír Štětina.