Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvóty na migranty ničemu nepomohou, vše zhorší, tvrdí zástupci V4

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Budapešť/Bratislava - Ministři vnitra visegrádské skupiny (V4) na dnešní schůzce v Budapešti odmítli přerozdělování migrantů na základě kvót navržený Evropskou komisí. Uvedli, že jejich zavedení by mohlo migrační krizi zhoršit.

Zmíněný dvouletý přerozdělovací program, který skončil 26. září, byl zjevně neúspěšný. Podle něj mělo být po Evropské unii rozmístěno z Řecka a Itálie podle stanovených kvót 160.000 běženců. Přerozděleno jich ovšem bylo jen 30.000 a své kvóty splnilo jen pět států.

Účastníci schůzky, na níž českého ministra Milana Chovance zastupoval jeho první náměstek Jiří Nováček, rovněž podepsali společnou deklaraci, v níž odmítli tlak, který EK vyvíjí na země, jež nenaplnily povinné kvóty pro přerozdělení migrantů.

Zdůraznili, že pomoci Evropě vyhnout se situaci, s níž byla konfrontována v roce 2015, může jen důsledná ochrana vnějších hranic, dodržování schengenských pravidel, pokračování dohod se středoafrickými zeměmi a podpora libyjského akčního plánu.

Země V4, tedy Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko, vedou s komisí spor ohledně naplňování dohodnutých kvót na přerozdělování uprchlíků. Evropský soudní dvůr 6. září ale zamítl žalobu, kterou Slovensko a Maďarsko tento unijní systém napadly.

Týž den Evropská komise pohrozila žalobou Česku, Maďarsku a Polsku, pokud svůj odmítavý postoj k přerozdělování žadatelů o azyl brzy nezmění.

Témata:  EU uprchlíci Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy