Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci do práce? Německo stanovilo směšné sazby

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Německo se snaží dostat uprchlíky do práce – za jedno euro na hodinu. Tento režim má pomoci dostat uprchlíky na trh práce. Otázkou, která zajímá mnohé kritiky, však je, zda je tento projekt efektivní. Informaci přinesla agentura AFP.

Se lžící a špachtlí v ruce zvedne Zaid, třiadvacetiletý uprchlík z Iráku, víko velkého hrnce naplněného gulášem a bramborami. Tak začíná jeho pracovní směna. Od 18:30 do 20:00 je zaměstnán městem Berlín, aby servíroval večeři dalším 152 uprchlíkům ze Sýrie, Afghánistánu nebo Moldávie. To vše ve sportovní kale, která se proměnila v nouzové přístřeší pro nově příchozí.

Zaid je jedním z tisíců uprchlíků, kteří pracují na různých úkolech - od opravy jízdních kol po zahradnické práce a čištění chodníků. Všichni pracují za odměnu 1 euro za hodinu. Takzvaná „jednoeurová pracovní místa" jsou nabízena jako odrazový můstek pro nově příchozí, kteří by se tak měli zapojit do německého trhu práce. Odborníci jsou však ohledně účinnosti opatření skeptičtí.

Práce umožní uprchlíkům zabít nudu a procvičovat si němčinu

Ve sportovní hale se Zaid snaží vysvětlit skeptickým tvářím tísnícím se před ním, co vše obsahuje dušené hovězí, které je podle něj „tak německé". Pro práci, která zahrnuje prostírání stolů, krájení chleba, servírování jídel a pak úklid, dostane zaplaceno 1,05 eur za hodinu. Práce je také omezena, týdně může odpracovat pouze 20 hodin. Zaid si tak měsíční vydělá 84 eur - v nejlepším případě. Je to jen malý přivýdělek k 143 eurům, které dostává jako kapesné, zatímco čeká na oficiální rozhodnutí o jeho žádosti o azyl.

Jeho měsíční příjem je sice jen nepatrný zlomek průměrné německé mzdy, ale Zaid vykonává svou práci s velkým úsměvem. „Umožňuje mi to být v kontaktu s německými dobrovolníky, kteří sem přicházejí distribuovat jídlo, a dává mi to šanci mluvit jazykem," vysvětluje Zaid, který uprchl z města Hilla ležícího asi 100 kilometrů jižně od Bagdádu, S ním se na cestu před šesti měsíci vydal i jeho otec a sestra. „A nemusím postávat v centru a přemýšlet, jak se zabavit," řekl.

Původní projekt byl určen pro dlouhodobě nezaměstnané

Úřadům často trvá týdny, ne-li měsíce, než žádost o azyl zpracují, mnoho uprchlíků se nudí, protože jim není dovoleno v této době nastoupit do řádného zaměstnání, píše agentura AFP. Chtějí-li tento problém vyřešit, mohou prostřednictvím úřadů vykonávat tyto „jednoeurové práce".

Projekt vznikl už před deseti lety, tehdy bylo jeho cílem dostat dlouhodobě nezaměstnané zpět do práce, v současné době je pak používán k integraci rekordního přílivu uprchlíků. Město Berlín v současné době zaměstnává 3,925 uprchlíků ze 75 center. Plánuje také rozšířit nabídku na sdružení, která nabízejí veřejné služby, jako jsou dobročinné organizace, které pomáhají lidem bez domova nebo rehabilitační centra pro alkoholiky.

Vytvoříme 100 tisíc míst, tvrdí ministryně práce

V Bavorsku, které je hlavní bránou pro tisíce uprchlíků v jižním Německu, se už do takové práce zapojilo asi 9 tisíc uprchlíků. Hannoveru rovněž nabízí uprchlíkům možnost pracovat na opravách jízdních kol, třídění darovaného oblečení, nebo doprovázení děti z mateřských škol.

Ministryně práce Andrea Nahlesová přislíbila vytvoření 100.000 takových míst pro uprchlíky, popisuje je jako „trampolínu" na trh práce. Ne všichni jsou ale tak optimističtí. „V krátkodobém horizontu to dává smysl, protože uprchlíci nemohou jinak pracovat," uvedl Ronald Bachmann, ekonom ústavu RWI. „To, že jdou do práce také vysílá dobrý politický signál," myslí si.

Odborníci jsou skeptičtí

Nicméně také poznamenal, že jednoeurová pracovní místa nebyla výrazněji účinná při jejich původním úkolu dostat dlouhodobě nezaměstnané zpět do práce. „Bylo to velmi, velmi vzácné, že pomohla přivést někoho zpět na trh práce," řekl Bachmann.

Šéf německé federace odborových svazů, Reiner Hoffmann se rovněž vyslovil proti umisťování uprchlíků na tato pracovní místa. Věří totiž, že Německo potřebuje mnohem více ambiciózní program pro integraci nově příchozích do tamní ekonomiky. Holger Schaefer, odborník na trh práce z IW institutu vyslovil podobně ostrou kritiku programu, kdy řekl, že „my vlastně dotujeme vyloučení uprchlíků z trhu práce".

V každém případě, uprchlík Zaid nemá v úmyslu pokračovat dálě v nadějné kariéře v pohostinství. Právě se přihlásil do kurzu berlínské vysoké školy, která by mu měla pomoci pokračovat ve studiu v oblasti IT, kterému se věnoval, než z Iráku uprchl.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.