Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánská krize přesouvá summit jižních zemí EU, Rajoy chce změnu plánů

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Nikósie - Summit jižních zemí Evropské unie, který se měl konat příští týden na Kypru, byl odložen na polovinu prosince. Důvodem je krize kolem Katalánska, jehož vedení usiluje o odtržení od Španělska.

Informovala o tom kancelář kyperského prezidenta Nikose Anastasiadise.

Na summitu se měli setkat šéfové vlád a států z Francie, Portugalska, Španělska, Řecka, Itálie, Malty a Kypru.

Španělský premiér Mariano Rajoy dnes znovu vyzval vůdce katalánské regionální vlády Carlese Puidgemonta, aby odvolal plány na vyhlášení nezávislosti a předešel tak "většímu zlu". V rozhovoru s agenturou EFE Rajoy řekl, že řešením v Katalánsku je okamžitý návrat k zákonnosti a pořádku.

Rajoy požaduje od Katalánska a co nejrychlejší potvrzení, že nedojde k jednostrannému vyhlášení nezávislosti. Upozornil, že tímto způsobem se všichni vyhnou "většímu zlu".

Pátá největší španělská banka Banco Sabadell se rozhodla přesunout své právní sídlo z Katalánska do provincie Alicante. Informoval o tom dnes list El País. Španělská vláda podle zdrojů agentury Reuters v pátek schválí dekret, jenž podobné přesuny usnadní. Tento vývoj by mohl mít negativní dopad na finanční situaci Katalánska, které se nyní chystá vyhlásit nezávislost.

List Financial Time dnes s odvoláním na své zdroje informoval, že společnost Caixabank, která je třetí největší bankou ve Španělsku, zváží přesun svého právního sídla mimo Katalánsko v případě, že regionální vláda vydá jednostranné prohlášení nezávislosti.

Banco Sabadell na dnešek kvůli projednání možného přesunu právního sídla svolala mimořádné zasedání správní rady. Podle španělské agentury Europa Press se vedení dohodlo, že právní sídlo bude přesunuto do Alicante, ale fyzické ústředí banky zůstane v katalánské Barceloně. Banka se tak prý snaží ochránit zájmy svých zákazníků a zajistit si právní ochranu ze strany Evropské centrální banky (ECB).

Témata:  Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy