Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie chce po útoku v Marseille posílit spolupráci s Tuniskem

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tunis - Francie s Tuniskem zintenzivní spolupráci v oblasti bezpečnosti a při reakcích na teroristické útoky a radikalizaci.

 V Tunisu se na tom dnes dohodli premiéři obou zemí Edouard Philippe a Júsuf Šáhid. Před čtyřmi dny ubodal Tunisan v Marseille dvě ženy.

Francie a její bývalá kolonie se především zaměří na "předcházení rizikům spojeným s návratem teroristů z konfliktních oblastí," řekl Šáhid. Zároveň odsoudil vraždy v Marseille. "Neexistuje ospravedlnění pro takovéto barbarské činy," citovala jej agentura AP.

Tuniská vláda podle Šáhida nemá poznatky, že útočník z jihofrancouzského města byl ve spojení s nějakou extremistickou skupinou. K zabití žen se přihlásila globální teroristická organizace Islámský stát (IS). Francouzské úřady ale nenašly jasnou vazbu mezi IS a pachatelem, kterého identifikovaly jako Tunisana Ahmada Hanašího.

Témata:  Francie Tunisko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.