reklama

Zákon podle Kyjeva vychází z minských mírových dohod, ukrajinští nacionalisté ale tvrdí, že v jeho důsledku ztratí Ukrajina naději na návrat Donbasu pod vlastní správu. Parlamentní schůze byla přerušena, když oponenti zákona obsadili řečnický pult a znemožnili další diskusi.

Zákon, který má v budoucnu zajistit zpětnou integraci Donbasu, označuje východní regiony země za dočasně okupované území a Rusko za agresora. Uvádí, že cílem ukrajinské politiky je obnovení ústavního pořádku v Donbasu a osvobození oblastí kontrolovaných povstalci.

Proti zákonu, který předložil prezident Petro Porošenko, se postavili poslanci nacionalistické strany Svoboda, zastupitelé regionální Svépomoci a několik nezařazených. Několik desítek poslanců se shromáždilo u předsednického stolu, rozhořčení zastupitelé obsadili poslanecké lavice a poškodili mikrofony.

Když poslankyně Naděžda Savčenková, známá z dvouleté internace v ruském vězení, vytrhla šéfovi sněmovny Oleksandru Turčynovovi mikrofon z ruky, byla schůze předčasně ukončena. Před parlamentní budovou mezitím odpůrci zákona uspořádali demonstraci a provolávali slávu Ukrajině.

Turčynov zmaření schůze označil za "dílo ruských agentů". Nelze ospravedlnit ty, kdo dnes "de facto zničili naděje milionů Ukrajinců", řekl předseda sněmovny. Schůze by nicméně měla v pátek pokračovat.