reklama

Podle listu The New York Times v posledních dnech poptávka po přídavné součásti zvané bump stock v amerických obchodech roste, někteří obchodníci je však sami odstraňují z nabídky.

Policie našla po nedělním masakru v pokoji, z jehož okna Stephen Paddock zastřelil 58 lidí a více než 500 osob zranil, kromě dvou desítek zbraní také několik těchto zařízení. Umožňovala jeho poloautomatickým zbraním fungovat zcela automaticky, tedy střílet více nábojů na jediné zmáčknutí spouště - podle médií pálil až devětkrát za sekundu.

Zatímco jiné návrhy demokratů nejsou republikáni ovládající obě komory Kongresu ochotni podpořit, regulaci či úplný zákaz prodeje těchto urychlovačů zvažují. "Tohle je jistě věc, kterou je třeba nějak řešit," řekl republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan televizi MSNBC. Přiznal, že až do nedělního krveprolití o existenci těchto zařízení netušil, nyní je však stejně jako nejméně desítka jeho kolegů ochoten jednat o normě regulující či zakazující jejich dosud volný prodej.

Veškeré návrhy omezující prodej zbraní narážejí v USA na odpor vlivné Národní asociace držitelů zbraní (NRA), která podle demokratů zcela ovládá kroky republikánů v této oblasti. Právě jejímu vlivu a penězům připsala šéfka demokratů ve sněmovně Nancy Pelosiová neochotu konkurenční strany jednat o úpravách reagujících na hrůzný čin v Las Vegas.