Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Falešné bombové telefonáty do Ruska přichází z ciziny

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Původci poplašných telefonátů o uložení bomby, které probíhají od počátku září, pochází podle Ruska ze zahraničí. Oznámil to dnes šéf kontrarozvědky FSB Alexandr Bortnikov.

Stovky telefonátů nutily ruské policisty vyklízet velké množství objektů prakticky po celé zemi. Bomba se nikdy nenašla, o pachatelích Bortnikov neuvedl žádné bližší podrobnosti.

Telefonáty o uložení bomby se nevyhnuly prakticky žádnému ruskému městu. Jen v prvních dnech podle Bortnikova evakuace přišla státní pokladnu na 300 milionů rublů (115 milionů korun).

Poplašné telefonáty přicházely ze zahraničí, řekl šéf FSB. Ruští vyšetřovatelé podle něj zjistili, že původci telefonátů byli čtyři Rusové pobývající v cizině, kteří měli komplice uvnitř země. Po pachatelích ruská policie pátrá ve spolupráci se zahraničními partnery, řekl Bortnikov. Vyšetřování komplikovala skutečnost, že zločinci využívali moderní technologie, zejména internetové telefonování.

Bortnikov neprozradil, z které země původci poplašných telefonátů operovali. Neuvedl ani, zda se některé z nich podařilo dopadnout.

Témata:  Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy