Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánský parlament neuposlechne soudní příkaz, sejde se hned v pondělí

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Španělský ústavní soud ve čtvrtek nařídil schůzi katalánského parlamentu pozastavit a poslancům pohrozil trestním postihem, pokud se zasedání přece jen uskuteční. Zákonodárci se přesto sejdou. Rozhlasové stanici BBC to dnes řekl šéf katalánské diplomacie Raül Romeva.

Poslanci v minulých dnech uváděli, že na pondělní schůzi pozvou katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, aby je oficiálně seznámil s výsledky referenda, v němž údajně 90 procent hlasujících podpořilo samostatnost. Parlament, kde mají většinu zastánci odtržení od Španělska, má následně hlasovat o jednostranném vyhlášení nezávislosti.

"Parlament bude diskutovat, parlament se sejde. Bude to debata, a to je důležité," odpověděl na dotaz ohledně pondělního vývoje Romeva.

Zásah ústavního soudu iniciovali opoziční socialisté v katalánském parlamentu. Soud upozornil, že jakékoli rozhodnutí katalánského zákonodárného sboru na pozastavené schůzi bude neplatné. Postup soudu označila předsedkyně regionálního parlamentu Carme Forcadellová za porušení svobody projevu a vyjádřila nad ním politování.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy