reklama

Čtyři z hlavních aktérů katalánské politické krize hodlá soud dále vyslýchat v nejbližších dnech, jakmile prostuduje zprávu federální policie o incidentech souvisejících s plebiscitem.

Šéf katalánské policie Mossos d'Esquadra Jorge Lluís Trapero a jeho náměstkyně Teresa Laplanaová jsou vyšetřováni kvůli událostem kolem 20. září. Tehdy španělská policie zatkla v souvislosti s přípravami zakázaného referenda 14 katalánských úředníků, což vyvolalo nepokoje, na které prý příslušníci Mossos reagovali příliš pasivně. Španělští policisté kvůli tomu několik hodin nemohli opustit budovu katalánského ministerstva hospodářství. Po víkendovém referendu se také hovořilo o tom, že katalánští policisté nevymáhali zákaz ústavního soudu tak, jak to justice nařídila.

Demonstrace po zátahu na katalánské činitele svolala separatistická sdružení Katalánské národní shromáždění (ANC) a Òmnium Cultural, jejichž lídři Jordi Sánchez a Jordi Cuixart byli dnes také u soudu. Všechny čtyři osoby obviněné ze vzpoury, za kterou hrozí ve Španělsku trest až 15 let vězení, po dnešním slyšení zůstávají na svobodě.

Zástupce Madridu se dnes v televizním rozhovoru omluvil za policejní násilí. "Když vidím ty záběry a vím, že lidé byli mláceni, vytlačováni a jeden člověk dokonce hospitalizován, musím si to vyčítat a omluvit se jménem zasahujících policistů," řekl Millo. Šlo o první omluvu představitele centrální vlády v souvislosti se zásahem, po kterém podle katalánských úřadů muselo být ošetřeno téměř 900 lidí.